A Vasárnapi Hírekben olvastam egy elég jó anyagot a rákkeltő anyagok valódiságáról, vagy éppen a pánikkeltés nagyszerű eszközéről. Legújabb, ami kiderült, hogy a mikróban melegíthető popcorn csomagolásában van olyan anyag, ami rákkeltő hatású. Szerencsére, aki ezt kikutatta, az amerikai blabla izé, az hozzá tette, hogy mázsaszámra kéne zabálni a kukoricát, hogy ki tudja fejteni a daganatkeltő hatását. Köszönjük! Tehát igazából most is egy ártalmatlan anyagról van szó, csak kikutatták, hogyha lehetetlenül sokat ennénk, akkor esetleg rákosak is lehetünk tőle.
Ami a dohányzással leginkább összefügg az ugye a tüdőrák. A nem-dohányzóknak 47%, míg a dohányosoknak 53% esélye van, hogy elkapják ezt a gyilkos „kórt”. Ez már elég arra, hogy a dohányzást kikiáltsuk, mint első számú okozóját a rák eme formájának. Az is érdekes adat például, hogy a kialakult daganatok 82%-át meg tudják gyógyítani, hála a szűréseknek, a korai felismerésnek. Szerintem ez optimista becslés/adat, de ha így van, akkor az úgy elég jó. A SOTE tudományos főmunkatársa elmondta, a daganatképződés természetes folyamat. Előfordul mind az állatvilágban, mind pedig a növényeknél. Egy korábbi kutatás szerint szervezetünkben 76 másodpercenként keletkezik daganat, amit vagy az immun, vagy a következő sejtmutáció kijavít.
Na de visszatérve a rákkeltő anyagokhoz, a 80-as években még csak 26 anyagról mondták, hogy veszélyes, ez a szám 2005-re már 264-re duzzadt. Súlyos számok ezek, de ha belegondolunk az elején említett popcornos példába, akkor a legtöbbre igaz, hogy csak olyan mennyiségben okoz(hat) gondot, amit az ember fizikailag képtelen elfogyasztani. Itt egy példa: Ha az ember egy életen keresztül meginna napi 250 (!!!) doboz diétás kólát, az esetleg hatással lenne a biológiai egyensúlyára. Szóval don’t panic! Mindenki menjen és gyújtson rá nyugodtan!